Ce este imaginea de sine si cum te influenteaza...
Am auzit de multe ori recomandarea ” Ai incredere in tine!”, folosita ca o incurajare pentru o persoana care are nevoie de sustinere si de intarirea sentimentului pozitiv despre sine. Este minunat sa simti ca esti sustinut si ca cineva iti spune o vorba buna atunci cand ai nevoie. Insa de cele mai multe ori cuvintele de incurajare sunt nefolositoare, daca in sufletul tau exista indoiala, exista teama, exista nemultumire. Si atunci te intrebi ”Ok, imi spui sa am incredere in mine, dar cum sa fac asta?”, ”Cum sa aplic toate recomandarile si incurajarile?”, ”Cand voi ajunge in acel punct in care ma voi simti in siguranta si voi lasa temerile deoparte?”.
Nu exista o reteta pe care o poti primi de la cabinet, sa te duci la farmacie si sa iti cumperi ingredientele necesare, urmand apoi sa ajungi acasa si lucrurile sa se schimbe. Insa exista un punct de plecare si un demers pe care il poti parcurge pentru a intelege si a defini ceea ce crezi despre tine versus ceea ce esti cu adevarat. Acest demers este diferit de la persoana la persoana, deoarece vorbim de modelul mental al persoanei despre ea insasi, vorbim despre modul in care isi percepe caracteristicile fizice, emotionale, cognitive, sociale si spirituale. Aceasta perceptie s-a format in decursul timpului, parcurgand etapele de dezvoltare ale copilului care ulterior a devenit adult. Vorbim despre un adult care se percepe pe sine in raport cu copilul care a fost si caruia i-au fost incurajate initiativele, actiunile, i-au fost apreciate rezultatele, s-a simtit iubit, apreciat,important pentru familia lui sau dimpotriva, a fost criticat, judecat, pedepsit, marginalizat, conditionat. Desi fac parte din sfera inconstienta, acestea determina comportamentul unei persoane despre care putem spune ca are o imagine de sine pozitiva sau negativa.
O imagine de sine pozitiva determina evaluarea realista a mediului inconjurator, relationarea armonioasa cu ceilalti, genereaza o stare pozitiva care cultiva relatiile sociale sanatoase si statornice, mentinand un set propriu de valori, respectand in acelasi timp, unicitatea fiecaruia.
O imagine de sine negativa duce la scaderea motivatiei, lipsa increderii in fortele proprii, nesiguranta in fata actiunilor intreprinse si nevoia permanenta de incurajare si validare de la persoanele din jur. Va determina persoana sa se retraga din social si sa traiasca o suferinta interioara pentru ca va simti ca nu este suficient de buna pentru ceilalti. Isi va trai viata si va lua decizii in functie de parerile celorlalti despre sine.
Pentru a schimba perceptia negativa a unei astfel de persoane, in demersul terapeutic se pot parcurge etapele de dezvoltare si se pot identifica acele aspecte negative inradacinate, care nu-i permit persoanei autostima, autoaprecierea, autoacceptarea si autorespectul.
Astfel, schimbarea care vine impreuna cu dobandirea starii de bine in viata persoanei, presupune sa:
- Ajunga la un nivel de impacare si acceptare despre sine si despre trecut, astfel incat sa-si utilizeze resursele, adica sa aiba focusul asupra a ceea ce poate face si sa nu ravneasca sau sa sufere din cauza a ceea ce nu poate face. Acest lucru presupune ca persoana isi va intelege limitele si va fi constient de competentele sale si de ceea ce doreste sa realizeze.
- Isi creeze un sistem propriu de valori dupa care se va ghida in viata, inlaturand modelul primit de la parinti sau de la persoanele importante din viata lui. Fiecare are dreptul de a trai dupa propria nevoie, fara sa urmareasca indeplinirea asteptarilor celorlalti sau confirmarea modelului lor.
- Nu se mai raporteze la ceilalti prin comparatie si sa isi inteleaga individualitatea, acceptand unicitatea fiecaruia si bucurandu-se de ea. Ba mai mult isi va integra particularitatile si va fi constient de forta psihologica pe care o detine.
- Isi identifice, cunoasca si inteleaga nevoile. Va stii ca are dreptul de a fi iubit, de a se simti util, de a se afirma si de a fi autonom, de a trai in siguranta si in libertate. Va intelege libertatea ca pe o definitie de stare, si nu de actiune si isi va flexibiliza, in acest fel, modul de a gandi.
- O persoana care are o imagine de sine negativa este inundata de ganduri negative disfunctionale, din care isi construieste o realitate subiectiva si datorita careia sufera cumplit. Odata inceput travaliul terapeutic, persoana se va confrunta cu aceste ganduri disfunctionale si va fi pusa fata in fata cu logica sau ilogica lor, astfel constientizand ca este singura care poate schimba ceva, dandu-si voie sa se accepte si in varianta in care este o persoana minunata, cu bune si rele, bine intentionata si capabila sa isi indeplineasca orice vis.
Devenind autosuficient, vei putea trai in armonie cu ceea ce spui, ceea ce gandesti si ceea ce faci. Astfel, vei fi surprins de iubire si te va gasi in cele mai neasteptate locuri sau pe cele mai misterioase cai, pentru ca, atata timp cat te iubesti autentic pe tine insuti, ii poti iubi si pe ceilalti cu adevarat si poti genera sentimente pozitive in jurul tau.
Din motivele enumerate mai sus, plus multe altele care merita a fi analizate, nu poti aplica tehnici de stimulare si crestere a stimei de sine, doar citind articole pe bloguri sau cumparand carti de dezvoltare personala. Este minunata informarea si ii stimez pe cei care fac acest lucru, insa daca nu se inregistreaza rezultate ulterioare, sa stiti ca nu autorul cartii sau al articolului spune prostii, ci procesul prin care sunt insusite si integrate informatiile nu este unul corespunzator. Restructurarea unor modele cognitive se face intr-un cadru profesional, cu tehnici specifice si adaptate fiecaruia,cu asumare, rabdare, munca, vointa, prin ascultarea inconstientului cu ajutor specializat. Se face prin ”a sta si a privi mental”, nu prin ”a fugi sau a te apara”.
” Urmeaza-ti iubirea!...Nu te obosi sa te intrebi ce cauta ”ei” in lumea ta. Intreaba ce ai tu inauntru.” (Georgie Anne Geyer)