Despre cunoasterea de sine
26.09.2016 13:59
Cunoasterea de sine reprezinta mai mult decat o imagine a ceea ce faci, ceea ce gândesti, ceea ce-ti doresti, ceea ce experimentezi. Cunoasterea de sine presupune mai mult decat o concluzie asupra ta. Cunoasterea de sine inseamna sa poti contientiza si intelege de ce reactionezi intr-un anume fel, intr-un anume context de viata, inseamna a intelege sursa emotiilor atunci când ele apar si te coplesesc. Cunoasterea de sine nu este o carte de vizita cu datele de contact sau un curriculumm vitae cu detalii despre experienta ta personala sau profesionala. Cunoasterea de sine nu insumeaza parerile celorlalti despre tine si nici lectiile care
”ti-au fost predate” când erai mic. Cunoasterea de sine necesita participarea ta deplina la viata ta. Inseamna sa-ti cunosti limitele si resursele si sa faci cea mai buna varianta a ta din ele. Presupune un proces constient si asumat, care iti poate servi la o deplina acceptare si iubire de sine. Cunoasterea de sine nu presupune compararea sociala si raportarea la ceea ce nu-ti apartine. Cunoasterea de sine este un dar pe care viata ti-l ofera daca iti faci curaj sa-l iei. A te cunoaste autentic presupune sa te privesti si atunci când iti place mai putin si sa stii ce sa faci cu acest lucru.
Cum faci asta?
Stiu ca nu e un demers usor si ca nu poate fi prezentat in 3 pasi simpli. Mai stiu ca nu poate fi incadrat in timp si nici supus unor presiuni exterioare. Dar ce stiu cel mai bine este ca, odata inceput, este ireversibil si te incarca cu recunostiinta.
Dezvolta-ti capacitatea de a te analiza si observa-te in viata ta. Fii atent la directia in care se indreapta energia ta. Vrei sa te cunosti apelând la trecutul tau? Sau vrei sa ai o certitudine despre tine, cel care vei fii in viitor? Sau vrei sa te intelegi pe tine cel din prezent, din acest moment si din acest loc? Vrei sa te raportezi la ceea ce ai fost sau ai facut sau vrei sa iti imaginezi cum vei putea fi in viitor? Este important sa te surprinzi in momentul tau. Pentru ca atunci vei intelege felul in care percepi tot ceea ce se intampla in jurul tau.
Daca te intreb simplu unde esti acum o sa-mi raspunzi despre locul in care te afli: in camera, la serviciu, in oras cu prietenii etc. Dar te voi mai intreba inca o data: unde esti acum? Esti in prezent, savurând fiecare moment sau esti in trecut analizând ceea ce s-a intamplat si ceea ce oricum nu mai poti schimba? Esti cu un pas inainte in scenariul tau si stii deja cu certitudine ceea ce urmeaza?
Acolo unde iti este focusul, acolo se desfasoara viata ta. Daca ai ramas la un moment trecut s-ar putea ca emotiile tale sa fie cele de atunci si nu cele care te insotesc acum. Daca esti deja in viitor, preocupat de ceea ce va fi, atunci s-ar putea sa te simti anxios sau nesigur, pentru ca oricum nu iti poate oferi cineva vreo certitudine. Astfel, oare nu e mai sanatos sa ramai la un moment prezent, pentru ca este singurul moment cert din viata ta?
Fii constient de tine, cel de ACUM, iar pe cel din trecut accepta-l ca fiind cel care te-a indrumat in prezent. Fii constient de tine, cel de AICI, iar celui din viitor da-i o sansa sa fie ceea ce isi va dori la acel moment.
Ramai AICI SI ACUM si apreciaza viata AZI. Orice se intampla are menirea de a te face mai puternic decat ieri si mai clar decat cel de maine.
Azi, poti spune despre tine cine esti. Cel de ieri este cel care AZI stie ceva in plus despre sine, iar cel de maine, este cel de AZI care merita sa evolueze.
Fii cel care simte sa fie si viata te va rasplati pentru asta!