Diferenta dintre psiholog, psihoterapeut si psihiatru

11.11.2015 20:05

Exista o confuzie frecventa in privinta competentelor psihologului, psihoterapeutului si psihiatrului. Popular spus, oamenii evita sa mearga la psiholog pentru ca ”nu sunt nebuni”.

Citind recent cateva articole pe aceasta tematica, mi-am propus sa transmit informatia mai departe, in ideea de a exista informatie corecta in randul populatiei. Personal, respect cele trei meserii in egala masura si nu cred ca un pacient poate fi ajutat mai mult sau mai putin in functie de titulatura, insa cred ca este important sa stie in ce directie sa se indrepte, in cazul in care doreste sau are nevoie.

Psihologul este absolvent al Facultatii de Psihologie, care poate urma ulterior specializarea in una din ramurile psihologiei: sociala, comportamentala, psihologia muncii si transporturilor ( psihologii care aplica teste pentru eliberarea fiselor de aptitudine in munca sau pentru port arma etc.), educativa,clinica, psihoterapie. Un psiholog clinician poate asista la o evaluare psihologica a unui pacient, insa nu va putea tine o sedinta de psihoterapie, nici macar sedinta de evaluare, neavand specializarea corespunzatoare.

Asadar, psihoterapeutul este deja absolvent al Facultatii de Psihologie (daca nu are Facultatea de Psihologie sau Meddicina nu poate urma o formare de baza in psihoterapie), care ulterior alege aceasta formare de cativa ani in psihoterapie. Si aceasta poate fi prin abordari diferite: psihoterapie cognitiv-comportamentala, existentiala, transpersonala, integrativa (imbina toate celelalte abordari), etc. Indiferent de tipul formarii in psihoterapie, scopul si preocuparea sunt aceleasi - se urmareste obtinerea calitatii vietii pacientului si/ sau inlaturarea sau ameliorarea unor dificultati de personalitate. Psihoterapeutul poate aplica teste sau poate urma tehnici si metode, in functie de obiectivele propuse. Discutiile dintre terapeut si client se desfasoara doar intr-un cadru terapeutic si dupa un plan de interventie corespunzator atat solicitarii clientului, cat si nevoii sale. Psihoterapeutul este responsabil de a face diferenta intre dificultate si tulburare. In ultimul caz, el va directiona pacientul catre psihiatrie, insa poate lucra in continuare cu pacientul, oferind suport psihoterapeutic, pe langa tratamentul psihiatric.

Psihiatrul este singurul care poate prescrie tratament medicamentos in functie de diagnosticul pus. El este obligatoriu absolvent de Medicina, specializat in Psihiatrie. Daca doreste sa profeseze si psihoterapia, pe langa facultatea de Medicina si rezidentiatul in Psihiatrie, mai face si formare de baza in psihoterapie, putand ulterior sa lucreze singur cu pacienti care iau tratament psihiatric, dar care au nevoie si de suport psihoterapeutic.

Astfel, colaborarea este benefica pentru pacienti, ei putand primi un tratament complex, iar rezultatele pot fi urmarite din mai multe perspective.